Historie
Het begon allemaal in 1930 toen er voor het eerst werd gevoetbald op een drooggevallen stuk land in de Wieringermeer. Zo werd op 1 april 1930 de vriendschappelijke voetbalwedstrijd gespeeld tussen de elftallen van Aartswoud en Sijbekarspel. De wedstrijd werd door eerstgenoemde gewonnen met 3 – 0, een talrijk publiek was aanwezig.
Op 24 april 1930 werd er een voetbalclub opgericht die de naam Meervogels zou gaan dragen. Er werd gestart met een 1e en 2e elftal. In de periode tussen 1930 en 1939 werd er vervolgens gevoetbald onder de naam Voetbalvereniging Aartswoud. Het 1e elftal van Voetbalvereniging Aartswoud wordt in 1932 kampioen van de 3e klasse.
Het veld ligt tot en met 1937 in ‘De Meer’. Daarna wordt er gespeeld op het gemeentelijk sportterrein aan de Westerboekelweg in Hoogwoud. Het veld wordt gedeeld met voetbalclub V.C.L. In 1939 wordt de club opgeheven omdat de meeste voetballers onder de wapenen worden geroepen voor de Tweede Wereld Oorlog.
Na de Tweede Wereld Oorlog wordt op 12 mei 1946 de voetbalvereniging Aartswouder Boys opgericht. De Aartswouder Boys krijgt een eigen sportveld in Aartswoud.
Op 1 juli 1950 volgt er een fusie tussen de Aartswouder Boys en Gymnastiekvereniging O.K.K. (opgericht in 1920). De nieuwe vereniging krijgt de naam Aartswouder en Gouwer Sport Vereniging (A.G.S.V.)
In de jaren ’50 heeft AGSV drie seniorenelftallen, een aspirantenelftal en wordt er voor het eerst gestart met jeugdelftallen.
Na de Koninklijke goedkeuring in 1960 volgt een periode met sportieve successen voor AGSV. Het 1e elftal wordt in 1965 kampioen van de 2e afdelingsklasse. Met vier spelers uit Volendam en een aantal Spanjaarden in de gelederen speelt AGSV in de opvolgende jaren een belangrijke rol in de hoogste afdelingsklasse van de KNVB.
In 1971 wordt AGSV tweede in de 1e afdelingsklasse achter SEW. Wel wordt dat jaar de Westfriesland Cup gewonnen. HSV Sport uit Hoorn wordt met 1 – 0 verslagen. In 1973 wint AGSV de Westrfrieslandcup voor een tweede keer in de geschiedenis door in de finale MOC met 1 – 0 te verslaan.
In 1975 wordt er zelfs een 5e seniorenelftal opgericht en de vereniging floreert met spelers uit o.a. de Weere, Rustenburg, Hensbroek, Julianadorp, Hippolytushoef en Hoogwoud.
Na de succesvolle jaren van eind jaren ‘60 en begin jaren ’70, daalt het 1e elftal van AGSV in 1977 af van de 1e naar de 2e klasse. Het seizoen daarop volgt zelfs degradatie van de 2e naar de 3e klasse.
In de jaren 80 wordt de negatieve lijn op het sportieve vlak doorgezet en ook heeft de club steeds minder senioren- en jeugdelftallen. Desondanks zijn er ook successen voor de club zoals de organisatie van de Oudejaarsdijkenloop waar eind jaren ‘80 een record aantal deelnemers van meer dan 600 deelnemers aan de start verschijnen.
In 1995 wordt het 3e elftal uit de competitie teruggetrokken. De spelers die doorgaan worden bij het 2e elftal en de veteranen gevoegd. De gemiddelde leeftijd van de veteranen gaat met sprongen omhoog.
Na afloop van het seizoen 1996 – 1997 volgt de terugtrekking van het 1e elftal van AGSV uit de 8e klasse. Dankzij de vele verliespartijen is er bij de spelers van 1e elftal geen animo meer om voor het vlaggenschip uit te komen. In de daarop volgende negen jaar moet AGSV het stellen zonder 1e elftal. Ondanks dat blijft de vereniging levendig mede door de inzet van het tweede elftal, het veteranenteam en de jeugdteams, die na een dip begin jaren ’90 toch weer zijn gekomen bij AGSV.
De hoop is er gedurende deze 9 jaar zonder 1e elftal dat de nieuwe generatie weer een eerste elftal kan gaan vormen, en dat de vereniging daarmee de licentie bij de KNVB kan handhaven. In 2007 is het zover, de jeugd die jarenlang alle teams binnen de club heeft doorlopen is klaar om een eerste elftal te vormen.
Na vier seizoenen in de 6e klasse te hebben gevoetbald (in deze jaren de laagste standaard klasse van de KNVB) wordt het 1e elftal van AGSV in het seizoen 2010-2011 kampioen van de 6e klasse A.
De 6e klasse wordt in 2015 opgeheven door de KNVB waardoor AGSV 1 in het seizoen 2015-2016 weer in de laagste (5e) klasse uitkomt. Wel telt de club een groot aantal jeugdleden waarmee maar liefst vier jeugdteams kunnen worden opgesteld.
Eind 2015 wordt AGSV een omnisportvereniging door een fusie aan te gaan met de lokale zaalsport vereniging. Hiermee groeit het ledenaantal van de sport vereniging naar ongeveer 150 leden.
In 2016 volgt een nieuw mijlpaal in de geschiedenis van AGSV met de promotie van het 1e elftal naar de 4e klasse. SV Vogelenzang wordt over twee wedstrijden verslagen (0 – 7 in de uitwedstrijd en 2 – 2 in de return). De club mag zich nu gaan opmaken voor het allereerste seizoen in de 4e klasse.
Voor het eerst in vele jaren mag AGSV in 2017 het Gemeentetoernooi van Opmeer organiseren. Drie dagen groot feest in Aartswoud
onder stralende weersomstandigheden. AGSV eindigt dit seizoen helaas als laatste in de 4e klasse A waardoor het degradeert naar de 5e klasse.
In 2018 is er weer een 3de elftal bij AGSV. De JO-17 stroomt door en wordt een 3de senioren elftal. Marc van Estrik volgt Mario van der Hert op als hoofdtrainer. AGSV 1 komt uit in de 5e klasse A.
In 2020 worden nieuwe lichtmasten geplaatst op het trainingsveld en Frits Bosch volgt Marc van Estrik op als hoofdtrainer van AGSV.
Aan het einde van seizoen 2020-2021 wordt gezamenlijk besloten om het 1e elftal van AGSV terug te trekken, kwalitatief is de selectie gewoonweg niet goed genoeg. Vanaf het seizoen 2021-2022 zal AGSV uitkomen met een 2e en een 3e elftal.
John Koedoot volgt Frits Bosch op als hoofdtrainer van AGSV. AGSV viert haar 75 jarig bestaan met een prachtige jubileum uitgave van de Aartswouder.